ponedjeljak, 7. studenoga 2016.

NAPRAVITE 9 LITARA SOKA OD SAMO 4 NARANDŽE.. POTPUNO PRIRODAN SOK, BOLJI OD KUPOVNOG!!


Bitno je sve raditi po receptu. Nećete imati otpada, jer od ostataka narandži možete napraviti ukusan džem. Za pripremu ovog soka treba da odvojite oko sat vremena. Dakle,
Sok od narandže. Recept:
Za pripremu biće potrebno:
- 4 narandže
- 1 kg šećera
- 30 gr limuntusa (limunske kiseline)
- 9 litara vode

Priprema:
Narandže oprati, prelijti ključalom vodom (za uklanjanje gorčine), obrisati ih i smjestiti u zamrzivač na sat-dva vremena. Izvaditi iz zamrzivača, isjeći i samljeti na mašinu za mljevenje mesa.
Smjesu preliti sa 3 litra vode (filtrirane ili prokuvane i ohlađene). Ostaviti da odstoji desetak minuta.
Procjediti kroz cjediljku.
U precjeđen sok dodati 6 litara vode, šećer i limuntus. Dobro promješati, dok se šećer ne otopi (a možete i ostaviti da odstoji sat vremena).
Preručiti u flaše ili tegle. Vaš ukusan sok je spreman za upotrebu!
Posto je limuntus prirodni konzervans, sok možete čuvati u frižideru desetak dana. Naravno, količinu soka možete prilagoditi svojim potrebama, tako što ćete smanjiti količinu sastojaka.
Ali to nije sve. Pulpu od narandži možete iskoristiti i skuvati ukusan džem.
Preručite je u šerpicu, dodajte šećera po ukusu, malo limuntusa i prokuvajte 5-10 minuta. Dobićete ukusan džem od narandže.
Share:

KREMASTE KOCKE SA VIŠNJAMA I PUDINGOM...


Kremaste kocke s višnjama pravi  kolač koji osvježava i dušu i tijelo. Nepce će biti radosno zato što se u ovom kolaču savršeno nadopunjuju bogata krema okusa vanilije. Dakle, jednostavno da jednostavnije ne može biti.
POTREBNO:
Za žutu kremu:
8 žumanjaka
8 žlica šećera
6 žlica gustina
2 žlice oštrog brašna
3 vanilin šećera
8 dl mlijeka
200 g maslaca
Za kremu od višanja:
teglica višanja iz kompota (380g)
2 pudinga od vanilije
6 dl soka od višanja + 1 dl vode
6 žlica šećera
I još: veće pakiranje pettit beure keksa + šlag za završni premaz

PRIPREMA:
Kremaste kocke s višnjama U lim premazan maslacem složiti red keksa.
Za žutu kremu zakuhati 6 dl mlijeka. Žumanjke miksati sa šećerom i vanilijom, dodati postepeno i sve ostale sastojke pa sve skupa ukuhati u vruće mlijeko. Kuhati kremu par minuta dok se ne zgusne. U još vruću kremu umutiti maslac i dobro promiješati tako da se krema potpuno ujednači. Još vrućom kremom preliti kekse, poravnati pa složiti još jedan red keksa preko kreme.
Sada prionuti na kuhanje kreme od višanja: višnje ocijediti, odmjeriti potrebnu količinu soka i sve skupa zakuhati. Prašak za puding i šećer razmutiti sa 1 dl vode pa sve skupa ukuhati u vruće višnje. Miješati i kuhati par minuta dok se ne zgusne. Još vruću kremu nanijeti preko reda keksa u limu, pa odmah i preko ove kreme složiti još jedan red keksa.
Ostaviti kolač da se dobro ohladi, najbolje preko noći. Nanijeti preko svega čvrsti šlag, ukrasiti po želji.
Poslužiti rezano na kocke proizvoljne veličine.
Dobar tek!
Share:

NAJBOLJI KREMASTI KOLAČ...Lako za napraviti, nestane za tili čas. Savršenstvo bez mane!


Sastojci
Kora
8 belanaca
400 grama šećera
1 kašika sirćeta
Fil
8 žumanaca
200 grama šećera u prahu
300 grama mlevenog petit keksa
1 margarin
100 ml mleka
800-1000 grama svežih jagoda
2-3 kesice šlaga

Priprema
1.
Umutiti belanaca, dodati šećer pa dobro umutiti, na kraju dodati sirće. Peći koru na 150°C oko 25 minuta u plehu obloženom sa pek papirom.
2.
Umutiti žumanca sa šećerom u prahu i margarinom. Dodati keks i mleko.
* Napomena: Ukoliko niste sigurni u jaja koja kupujete, žumanca i šećer obradite na pari, pa u prohlađeno dodajte margarin, keks i mleko.
3.
Na koru staviti pola fila, zatim isečene sveže jagode, drugu polovinu fila i odgore umućen šlag.
4.
Ostaviti kolač u frižider da se ohladi.
5.
Presek kolača.
Posluživanje
Na slici je dupla mera (2 kore, 2x količina fila i jagoda), pravljeno kao torta za svekrov rodjendan.
Share:

KOLAČ KOJI ČESTO PRAVIM A I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA JE POSTAO PRAVI HIT…

1
Sastojci
ZA PANDISPAN
– 6 jaja
– 100 gr secera
– 200 gr brasna
– pola peciva
– 1 vanilin secer
ZA PRELIV PANDISPANA
– 400 ml slatke pavlake
– 300 ml condenziranoga mleka
– 800 ml obicnoga mleka
ZA PREMAZIVANJE
– 300 gr karamel krema

Priprema
Umutiti belanca pa postepeno dodavati secer i vanilin secer..Kada su dobro umucena dodavati jedno po jedno zumance,izmesati pa polagano dodavati brasno pomesano sa praskom za pecivo..Kada dodajete brasno onda iskljucite mikser na najslabiju brzinu i samo lagano izmesajte..
Smesu uliti u tepsiju oblozenu pek papirom i peci oko 20-25 min na 180 stepeni..Pustiti da se pandispan malo ohladi pa ga izvadite iz tepsije i nozem izbodite na vise mesta..
U tepsiju ulijte slatku pavlaku pa onda na nju polozite pandispan naopacke okrenut ( onaj deo sto je bijo gore sad ide dole )..
Ostavite da odstoji 10ak minuta pa zatim izmesajte mleko i condenzovano mleko pa njime prelijte pandispajn odozgo..Pustite malo neka odstoji da mleko finu upije pa premazite karamel kremom..Dobro ohladite i uzivajte u ovome predivnom kolacu..
Napomena: za ovaj kolac je veoma bitno da nabavite dobar karamel krem jer je on kljucni sastojak za lepi ukus ovoga kolaca..Ja uzimam slasticarski karamel u kantice od pola kg..Tepsija u kojoj sam pekla kolac je 20×30..!!
Share:

nedjelja, 6. studenoga 2016.

RECEPT NAŠE STALNE ČITATELJKE ZA ODLIČNE PUNJENE PLJESKAVICE


Sastojci
300 gr. mljevenog mesa
50 gr. brasna
1 veca glavica crni luk
2 zlicice sol
pola slicice biber
3 zlice hladne vode
100 gr. kaskavala tipa edemer
pola zicice cenf
1 zlicica majonez
po potrebi ulje

Priprema
1.
Ovo su sastojci za dve pljeskavice.
Dan ranije ili nekolko saati pred da spremate ove pljeskavice,zaciniti meso.
2.
U zdelju stavite mljeveno meso.Dodajte vode i sol.Sve fino promesajte.Potom dodajte biber i brasno.Ponovo promesajte.Na kraju dodajte naribani luk.Sve fino rukom mesite.Morate dobro mesiti kao kad mesite hljeb,da bi se sve lepo povezalo.Pokrite prozirnom folijom,te ostavite u hladnjak.
3.
Drugi dan,nauljenim rukama,podelite meso na 4 loptice.Sa nauljenim rukama pocnite praviti pljeskavicu.Istanjite kolko mozete tanje.Pazeci da neprekinete,jer ce potom cureti tokom przenja.Napravite sve pljeskavice,potom filujte.Pljeskavice radi lakseg prenosenja,stavljajte hi na komad celofana.
4.
Sad na dve pljeskavice,stavite kocku kaskavalja (ja kockicu narezem na listice).Odozgo stavite senf i majonez.Sa drugom pljeskavisom preklopite onu prvu.Sad krajeve prstima priticnuti,te sa dlanovima oblikujte pljeskavicu.
5.
Sad sa nauljenim rukama laganim pokretima prelaziti preko povrsinu pljeskavice,kako bi je zagladiti,poravnjali i bolje zalepili za onu prvu.Uradite tako jos jednom.
6.
U tiganj u koji ce te prziti,nalijte ulja kolko da pokrijete dno.Kada se ulje zagreje,stavite prziti pljeskavice.Przite na niskoj vatri posto su debele i da se fino isprze.Przite dok dobiju finu bojicu sa svija strana.
7.
Dok su jos tople,posluzite sa vama omiljenim prilogom.
Share:

četvrtak, 3. studenoga 2016.

OMILJENA POSLASTICA MOG DJETINSTVA GOTOVA ZA 15 MINUTA....SASAM ŠTANGLICE


Sastojci
150 g šećera
65 ml meda
1 kašika- 15 ml vode
prstohvat soli
2 - 3 g muškatnog oraha
30 g putera
140 g susama
1 kašika vaniline ekstrata
2 g sode bikarbone

Priprema
1.
U manju šerpicu staviti šećer,med,prstohvat soli,kašiku vode i naribani muškatni orah i sve to pustiti da se otopi na tihoj vatri,povremeno mešajući.
2.
U otopljenu smesu dodati susam i pržiti na tihoj vatri,mešajući dok ne dobijete, lepu, zlaćanu bojicu,to traje oko 5 do 10 minuta, u zavisnosti od temperature na kojoj kuvate.Ja sam kuvala na osrednjoj temperaturi.
3.
Skloniti sa ringle,dodati vanilu i puter i mešati sve dok se puter ne otopi i kad se puter otopio i sjedinio sa smesom, dodati sodu bikarbonu i sve dobro promešati ( soda joj daje mehuriće da budu laganije za grickanje )
4.
Silikonsku podlogu za pečenje ili ako je nemate običanu alu-foliju premazatui sa malo ulja ili sprejom za pečenje, isipati veoma pažljivo ( pazite da se ne opečete jer je veoma vruće ) na podlogu i nožem izravnjati debljinu koju volite.
Ostavite da se potpuno ohladi i lomiti ili iseći na komadiće i uživati u njima.
Share:

srijeda, 2. studenoga 2016.

ÇUBUK KRAKER


Predobre grickalice ,fine i zdrave za tužna popodneva kišne jeseni,  uz dobar večernji film ,kao dodatak finom naresku ili mezama za popodnevni čaj/tako bi turci/ili fino druženje sa prijateljima.Uživajte i nemojte propustiti isprobati ovaj jednostavni beskvasni recept.

Sastojci
380g Glatkog brašna Podravka
1žličica soli
1žličica Šećera ( kristal)
110g jogurta/čvrsti
60ml ulja
1žličica octa
75g maslaca
1/4žličice ljute paprike
1/4žlčice slatke paprike/super je i sa dimljenom
2žličice Timijana sušenog Podravka
1 žumanjak
Premaz:
1 bjelanjak
po 1žličica bijeli i crni sezam

Priprema
1.
Ostavite sve sastojke 20min na sobnoj tempereaturi ,pogotovo maslac. U zdjelu za miješanje stavite sve tekuće sastojke pa dodate sol ,šećer i začine te žumanjak,postepeno stavjljajte brašno miješajući/bilo bi dobro brašno prosijati ali nije problem /ako ste sigurni u kvalitetu /ako to i ne uradite. //Samo jedan mali savjet ja dosta radim sa brašnom pa uvijek kupujem brašno u pakovanju od 5 kg takva brašna znaju na dijelovima koji se spajaju sa papirom povući vlagu iz skladišta pa nastanu male grudice osim što su neugodne za pod zub kojeg mogu i slomiti te grudice imaju i neugodan okus po vlazi/kod nas bi rekli tufini/zato moj savjet je da sva ta brašna “na veliko”obavezno prosijete.//
2.
Raširite tijesto oklagijom da bude tanko /ne pretanko /otprilike 0,5 cm debljine .Premažete /najbolje rukom/tijesto bjelanjom prospite sezamom/ako želite malo slanije grickalice možete još posoliti krupnom solju/.Narežite rotolonom/okrugli rezač za pizzu/na trake centimetar debljine pa ih prepolovite na pola ,ne moraju biti sve iste meni ne smeta/pa ni tvorničke nisu sve po špagu/.Posložite ih na papir za pečenje. Zagrijete pećnicu na 210C.Pecite krekere 10-15 min,vidjeti ćete kad dobijete finu zlatnu boju i počnu se micati po protvanu.
Share:

ŠAMPITA! Jednostavno da jednostavnije ne može biti. A i brzo se napravi-15 MIN!


Ova danas je maksuzija za mog svekra. A ne da je voli, nego je baš vooooliii
SASTOJCI:
6 kom jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlijeka
6 kašika ulja
6 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo
ZA AGDU:
24 kašike šećera
200 ml vode

PRIPREMA:
Odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelance stavite u veću posudu, jer će se kasnije dodavanjem agde povećati volumen. Žumanca dobro umutiti sa šećerom, dodati 6 kašika mlijeka, pa mutiti, pa 6 ulja, pa mutiti, pa na kraju brašno sa praškom za pecivo i sve dobro izjednačiti. Pleh podmazati uljem i istresti masu i staviti da se peče. Peći nekih 10-15 minuta, vidjećete po boji patišpanje. Dok se ovo peče u šerpu stavite 24 supene kašike šećera i 200 ml vode.
Share:

MENI NAJBOLJI RECEPT ZA LEDENE KOCKE


Sastojci  
Biskvit
7 bjelanjaka
7 žlica šećera u prahu
7 žlica brašna
prstohvat soli
120 ml mlakog mlijeka
Krema prva
7 žutanjaka
7 žlica šećera
5 žlica škrobnog brašna
750 ml mlijeka
250 gr margarina za kreme
Krema druga
2 vrećice šlag pjene
250 ml mlijeka

Priprema
1.
Bjelanjak i sol umutiti tako da se dobije čvrsti snijeg.
2.
U snijeg postepeno dodavati šećer i brašno i sve lagano umiješati.
3.
Smjesu za biskvit izliti u kalup promjera približno 24×24cm.
4.
Pećnicu zagrijati na 175*C i peći biskvit 10 minuta.
5.
Pečeni, još topli biskvit preliti s toplim mlijekom i ostaviti da biskvit skroz upije mlijeko.
Biskvit ohladiti.
6.
Od žutanjaka, šećera, gustina i mlijeka skuhati kremu.
7.
Nakon što se krema skroz ohladila u nju dodati margarin izrezan na listiće pa kremu dobro promiješati (izmiksati) da bude skroz glatka.
8.
Kremu premazati preko ohlađenog biskvita.
9.
Na kraju umutiti šlag i premazati kolač.
10.
Prije posluživanja kolač dobro ohladiti (najbolje je ostaviti ga u hladnjaku preko noći).
Share:

NIKAD BOLJE NISMO PROBALI: POGAČICE KOJE SE TOPE U USTIMA (30 MIN PEČENJA)


Sastojci:
– brašno 1 kg
– margarin 250 gr
– sir 400 gr
– so 1 kašikica
– jaje 1 komad
– kvasac 1 komad
– voda 100 ml

Priprema:
Staviti kvasac da nadođe u 100 ml mlake vode. Zatim ga dodati brašnu, dodati sir, margarin i so. Umijesiti tijesto i ostaviti 30 minuta da naraste.
Zatim razviti tijesto što tanje, pa ga uviti u rolat. Ostaviti još 10 minuta pa opet rastanjiti tijesto oklagijom. Izvaditi pogačice modlom ili čašom, poredati u podmazan pleh, premazati umućenim jajetom i staviti da se peče 30 minuta na 200 stepeni.
Share:

BTemplates.com

Pokreće Blogger.